Besök till TVO Olkiluoto 2017

Vattenfalls Veteraner i Östhammar på utflykt till TVO Olkiluoto
2017 09 26-28

Årets höstresa gick till vår grannanläggning i Finland, TVO.

Målet var att informera oss om avfallshanteringen vid TVO och speciellt om hur slutförvaret av använt kärnbränsle är planerat och kopplat till den underjordiska forskningsanläggningen ONKALO, som nu byggs.

Naturligtvis var vi också intresserade av driften på TVO 1-2 och
framskridandet på TVO 3.

Tisdagen 26:e hämtades vi upp av Sundbergsbuss med VD Desiree som proffschaufför. En tapper skara på 48 resenärer. En del med respektive med sig vilket gjorde resan än trevligare.

Väl ombord kl 20 blev det ett sedvanligt ätande och åter ätande.
Noteras att maten på Eckerö linjen ändå är ett snäpp upp.

Väl framme i besökscentret vid TVO blev vi serverade en god
lunch.

Virva Nilsson storasyster Annie Niemi gav oss en bra presentation
om avfallshantering och slutförvar.

Näsvisa och inträngande frågor ställdes också om läget och förseningen av TVO 3. Huvudskälet som anges är kontrollutrustningen som inte kommit fram i den utsträckning som förväntats och som kunnat accepteras av TVO och STUK.

Det måste anses som synnerligen anmärkningsvärt att ett 30 miljardersprojekt står stilla p.g.a. att man är oense om kontrollutrustning. Lite typiskt för kärnkraftindustrin.

För övrigt var leveransen i läge för start av provdrift 2018 vilket
också utgör målsättningen.

En bussresa runt anläggningen och till Grottan, motsvarande SFR, genomfördes. Fotoförbud gällde på hela anläggningen utom Grottan. Även här slogs vi av hur olika man kan hantera verksamheter som avfalls hantering på siten. Grottan är obemannad när inget avfall hanteras. Jämför SFR med 30 personer oaktat om det pågår deponering eller ej.

Metoden med bitumenfat likt Forsmark är den gällande metoden. Inte som Ringhals där avfallsbehållarna utgörs av huvudsakligen betong, ett oerhört resursslöseri jämfört med bitumen i tunnor.

Enkelheten i tillträde med endast en tunnel och rationella hanteringsmetoder samt finskbyggda fordon, ett föredöme ur många aspekter.

Flera av besökarna förundrade sig över hur pragmatiskt och rationellt låg och medelaktivt avfall hanteras på andra sidan Bottenhavet. Exempelvis ska inte reaktortankarna delas utan när den tiden kommer deponeras hela och fyllas med interndelar.

Efter anläggningsvisningen blev det kaffe och besök i besökcentrets utställning. Många spännande och trevliga arrangemang. Flera av oss försåg oss med TVO 3 sprängskisser.

Vår ordförande Göran tackade och lyckönskade TVO 3 till start 2018.

Sedan buss till Åbo där vi hämtade fruar och fick en stund för rundvandring.

Färden hem med gasolfärjan Viking Grace blev behaglig med mat och vila.

Efter en tur igenom Stockholm på morgonen kl 7 kom vi hem glada och trötta.

Ett stort tack framfördes till de som arrangerat resan som alla tyckte var trevlig och lärorik.


Publicerat

i

av

Etiketter: